banner2
logo

home

aconavena

orthomoleculair

homeopathie

biofeedback

nieuwsbrief

stress en burnout

Stress is een ervaring die zo oud is als de mensheid, maar het wetenschappelijk inzicht in dit fenomeen heeft zich pas de laatste 80 jaar ontwikkeld. De Hongaarse wetenschapper Hans Selye ontdekte het belang van de bijnieren. De stress respons kan twee neuroendocriene systemen aanzetten waarin de bijnieren betrokken zijn. Het sympaticus-bijniermerg systeem (SAS) dat catecholamines (adrenaline en noradrenaline) vrijmaakt, en de hypothalamo-hypofyse-bijnier (HPA) as waarbij de bijnierschors corticosteroiden, waaronder cortisol, afscheidt.
De meeste mensen kennen wel het gevoel van een adrenaline uitstoot in een nood situatie, of in een andere acute situatie waarin we uitgedaagd worden een oplossing te vinden. Het hart klopt heftig, de spieren trekken zich samen en de longen zetten uit. Terwijl dit gebeurt zijn we in staat tot grotere prestaties dan verwacht om ons zelf te redden. Dit gebeurt automatisch. Wanneer het probleem opgelost is herstellen de rust waarden zich.
Ook het  tweede type stress reactie vindt automatisch plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we in een file vastzitten of met tegenzin ons werk doen. De toestand waarin we dan terecht komen wordt wel geleerde hulpeloosheid genoemd. We hebben geen controle over de situatie. Het type reactie dat hier optreedt is complexer en kan langer duren.  De reactie gaat gepaard met een verhoogd cortisol gehalte en slechts een geringe verhoging van catecholamines. Hier ontstaat een vorm van dis-stress.

adaptogenen

 

rhodiola
header