banner2
logo

home

aconavena

orthomoleculair

homeopathie

biofeedback

nieuwsbrief

Osteoporose

Voedingsstoffen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie en behandeling van osteoporose. Voldoende calcium met daarnaast andere mineralen waaronder magnesium en zink, liefst in een multivitamine/mineralen preparaat met borium, mangaan, koper en silicium, B vitamines en vitamine C en vooral voldoende vitamine D3 en vitamine K, vormen de basis. Daarnaast zijn fyto-oestrogenen belangrijk om het effect van het verlies van lichaamseigen oestrogenen te compenseren. De darmflora is belangrijk om fyto-oestrogenen uit bijvoorbeeld soja om te zetten in de meest effectieve vormen. De optimale flora, die nodig is om dit te bereiken, is nog niet geheel duidelijk. Wel is bekend dat bepaalde vezels ondersteunend werken, en dat mogelijk ook probiotica met  bifidum bacterien de kwaliteit van de flora gunstig beïnvloeden. Een dergelijk probioticum verbetert bovendien de absorptie van calcium en andere mineralen uit de darm.

Om te bepalen of er sprake is van osteoporose kan men een DEXA test laten uitvoeren waarbij de botdichtheid bepaald wordt. Om te bepalen of de bot afbraak verhoogd is kan een zogenaamde pyrilinks test gedaan worden waarbij de afbraak producten van bepaalde botstructuren in de urine gemeten worden.

Een gezonde voeding met voldoende eiwit, een beperkte hoeveelheid zure melkproducten, niet te veel calcium, voldoende ongeraffineerde granen, meervoudig onverzadigde vetzuren en groenten en fruit is belangrijk. Ook bepaalde ‘ontstekingsremmende’ kruiden kunnen een interessante bijdrage leveren.

bamboe
header