banner2
logo

home

aconavena

orthomoleculair

homeopathie

biofeedback

nieuwsbrief

opvliegers

De overgang kan gepaard gaan met een variëteit aan klachten zoals opvliegers, nachtzweten, slaapproblemen, verminderde seksuele lust, vaginale droogte, incontinentie, gewrichtsklachten, geheugen verlies, angstige onrust en depressie. In het algemeen heeft het innemen van oestrogenen een gunstige invloed op al deze klachten en verbetert het dus het algemeen welbevinden. Helaas zijn er ook schadelijke effecten.

De overgang heet niet voor niets ‘de overgang’. Er verdwijnen hormonen die jaren lang een hele belangrijke rol hebben gespeeld in het reguleren van de meest uiteenlopende processen in ons lijf en in onze hersenen. In deze overgangsfase wordt hard gewerkt om de regulatie van een deel van die processen op een andere manier te organiseren.

Opvliegers spelen in de overgangsfase mogelijk een rol bij de bescherming van de hersenen die het tijdelijk wat moeilijker hebben om voldoende brandstof te krijgen.

Er zijn ook processen die niet opgevangen worden. De huid wordt slapper en de slijmvliezen worden droger. Ook gaat de dichtheid van het bot achteruit. Deze processen worden kennelijk door het systeem geaccepteerd als passend bij het ouder worden waarbij, biologisch gezien, de fysieke aantrekkelijkheid anders mag zijn, en fysieke activiteiten minder risicovol zullen zijn.

Dit betekent niet dat we niet kunnen proberen de degeneratie processen op andere manieren te vertragen en op te vangen. Voeding en leefwijze spelen hierbij een essentiële rol.

Cimicifuga
header